scroll

Hvorfor vælger man mælkepulver?

Stigningen i kuldstørrelsen og dermed antallet af ammesøer samt faldende fravænningsvægt har gjort behovet for supplerende mælk betydeligt større i mange besætninger.

Det man vil opleve ved supplerende mælk er meget mere velfungerende søer med højere mælkeydelse. Supplerende mælk giver stærkere grise som dermed stimulerer soen til højere mælkeydelse. Altså en selvforstærkende gevinst. Det er ofte erfaret at antallet af ammesøer halveres efter start med mælkeanlæg. Ydermere opleves en stigning i fravænningsvægten.

Det kan være ganske uoverskueligt at finde hoved og hale i forskellige mælkeprodukter, som er på markedet. Priserne variere også meget på mælkepulveret, og bør man blot at tage det billigste fordi det sparer dig penge?

Dette indlæg forsøger at gøre dig klogere på mælkepulver generelt, og belyser hvilke parametre der bestemt er vigtige at have for øje.

Valg af mælkepulver

Sørg altid for, at se hvordan blandingen er sammensat af råvare. Ofte anvendes der betydelige mængder soja- samt kornprodukter i blandingerne, for at gøre produkterne billigere og mere konkurrencedygtig på prisen. Dette er dog langt fra et kvalitetsstempel når det tages i betragtning hvilke fodermidler en pattegris kan fordøje.

Pattegrise er fra naturens side skabt til at fordøje mælk med meget højt protein- og fedtindhold. Dette faktum bør klart afspejles i mælkeerstatningen.

Dette betyder at nøglen til succes med mælkeerstatning er produkter, hvor grisen suppleres med protein samt energi fra mælkeprodukter, som kommer fra en fordøjelig kilde smågrisene kan optage.

Fedtkilden er også en vigtig parameter, når man skal vælge mælkepulver til smågrise. Soens mælk indeholder omkring 37 % fedt hvilket kan være vanskeligt at kopiere i mælkeerstatninger med den rette fedtprofil som grisene kan fordøje. Fedtkilder som kokosolie er dog et fornuftigt valg grundet fedtsyreprofilen.

Ydermere skal der ses på de underliggende næringsstoffer. Soens naturlige mælkesammensætning er uden tvivl den optimale til pattegrisene. Herunder aminosyreprofilen som dermed skal kunne genfindes i mælkeerstatningen.

Har du spørgsmål til den specifikke artikel?

Vi vil meget gerne uddybe nærmere

Udfyld formularen og vi kontakter dig.

Artiklen er slut

Gå tilbage til arkivet

Tryk ENTER for at søge eller ESC for at lukke