Det kommer ikke som en overraskelse for nogen, at selve fravænningen er en udfordring for smågrisene. Fokus på dette emne har været stort de senere år, fordi det er i fravænningsfasen, hvor alt det gode arbejde fra farestalden kan falde til jorden.
AB Neo’s Primary Diets koncept tilbyder vejledning og kvalitetsfoderløsninger til smågriseproducenter, så helheden kan skabe forandringerne i produktionen.
Emil Bay Mortensen er Technical Sales Consultant hos AB Neo og er uddannet landmand og Agrarøkonom. Han har set mange farestier og klimastalde gennem sit tidligere arbejde som driftleder i en svinebesætning og nu gennem AB Neo.
”De fleste ved, at enzymtræning allerede i farestalden er vigtig for, at grisen kommer godt i gang efter fravænning, og hvis alt går vel, har en tilvækst på mindst 100 gram pr. dag den første uge,” fortæller Emil Bay Mortensen og fortsætter:
”Men hvordan? Tarmsystemet og fordøjelsesenzymer er tilpasset mælk. Smågrisene tilbydes ofte tørfoder 8-14 dage før fravænning, men kun et fåtal af grisene æder betydelige mængder. Mange smågrise vil derfor lave et brat skifte fra mælk til tørfoder, uden at de har udviklet enzymer og en mavetarmkanal, der er i stand til at fordøje og absorbere tørfoder.”
Det duer altså ikke blot at smide foder i en krybbe to gange om dagen til pattegrisene i farestalden, hvor pattegrisene selv skal finde hen og erkende, at de skal æde foderet. Det bedste man kan gøre er at udnytte grisenes nysgerrighed og naturlige rodeadfærd. Samtidig skal pattegrisene vænnes til tidligt at optage tørfoder og nå et højt foderoptag, før de fravænnes.
”Som bonus, og lige så vigtigt, ”trænes” enzymfordøjelsen i grisenes mavetarmkanal, så de er klar til at fordøje tørfoderet, når de fravænnes. Best practice er at starte, når grisene er 8-12 dage gamle, hvor der tildeles foder 2 gange dagligt på gulvet, kun en lille (barne) håndfuld. Hvis det er en faresti med fuldspaltegulv, tildeles foderet helst oppe i hulen eller på varmepladen. Der er gode erfaringer med, at soen de første dage kan nå lidt af foderet – grisene lærer af deres mor, og grisenes interesse for foderet bliver øget,” fortæller Emil Bay Mortensen.
Når grisene har fået smag for foderet, kan det placeres i trug for at minimere foderspild. I uge 3 efter faring øges antallet af gange pattegrisene fodres. Jo flere gange der fodres, jo mere foder kan der ”snydes” i grisene.
”Det er nyhedsværdien, der skal udnyttes i foderet. Foderet skal være friskt og velsmagende. Derfor skal fodervognen heller ikke står i den varme stald. Det sænker friskheden og fjerner smagsnuancerne,” siger Emil Bay Mortensen.