scroll

Markedet for mælkeerstatning er vokset, og med det er forskellen på godt og dårligt mælkepulver ligeledes blevet tydeligt. Det er ikke ligegyldigt, hvilken mælkeerstatning, der tildeles pattegrise, da det er kvaliteten, der giver succesen i stalden, hvilket flere forsøg påviser.

Det er ikke ligegyldigt, hvilken mælkeerstatning du anvender, når du har investeret i et mælkeanlæg. Kvaliteten af produktet er afgørende, når optimal start og fravænning skal sikres.

Højere kuldstørrelse, færre ammesøer og højere fravænningsvægt er tre årsager til at vælge at investere i et mælkeanlæg og supplere soens mælk med mælkeerstatning. Men det er ikke al mælkeerstatning, der giver dig den fordel.

”Der findes en del mælkeerstatning på markedet, der på prisen lyder godt, men kvaliteten kan hurtigt ses, når man kigger på tallene. Når det handler om nyfødte grise, skal der ikke meget til at for at sætte vægt, robusthed og ædelyst over styr, derfor er det vigtigt at investere i et kvalitetsprodukt. Hvis man vil sikre sig det bedst mulige udgangspunkt for sin produktion, skal man ikke gå på kompromis med kvaliteten. Kig i stedet efter, hvad forsøg og andre brugere siger, om den mælkeerstatning, du gerne vil investere i. Så får du et bedre overblik over, hvad du skal vælge,” fortæller Kristian Juul Volshøj, Technical Manager hos AB Neo.

”Vi ser kunder hos AB Neo, der er startet med vores mælkepulver DanMilk, som hen ad vejen blev fristet til at købe et billigere alternativ, men vender tilbage til vores produkt på grund af den høje kvalitet. Men der kan de allerede have oplevet produktionsmæssig tilbagegang, fordi kvaliteten af det andet produkt ødelagde deres gode resultater i stalden,” siger Kristian Juul Volshøj.

Image00017
Jens Nicolajsen - smågriseproducent med 1800 årssøer

”Grisene er næsten en uge mindre i farestalden, hvor vi også sparer udgifterne til diegivningsfoder til søerne, fordi vi har sænket antallet af ammesøer fra 33 procent til 12 procent.”

99 % af smågrise bruger mælkekop på dag 21

Et forsøg foretaget af AB Neo i 2019 i en vestjysk besætning viste, at 99 procent af pattegrisene brugte mælkekoppen på dag 21. Allerede på dag 7 drak 93 procent af pattegrisene af mælkekoppen, og de mindste grise på under 1.100 g drak mælken hyppigere end de større grise.

Forsøget anvendte AB Neos populære mælkeanlæg Pump’n’Grow med mælkeerstatningen DanMilk Supreme. Forsøget modbeviser tidligere meldinger om, at mælkeanlæg kun bruges af 80 procent af pattegrisene; forsøget viser samtidigt, at kvaliteten af mælkeerstatningen er afgørende.

”Man må ikke sammenligne pærer og bananer, da der er meget stor forskel på både systemet, men især kvaliteten af mælkeerstatningerne. Vores mælk laves med stor fokus på råvarerne, der går igennem en ekstensiv kvalitetskontrol før, vi benytter dem i vores mælkeerstatninger,” siger Kristian Juul Volshøj.

Se video af forsøget ved at klikke her 

Åbn mælkeanlægget fra dag 1

Forsøget i Vestjylland viste ligeledes, at grisene i høj grad supplerer op med mælkeerstatning til soens råmælk. Altså skal man ikke vente med at starte mælkeanlægget. Hvis man skal se resultater i stalden, så skal mælkeanlægget allerede tændes fra dag 1, så pattegrisene har adgang til mælkeerstatning. Det vil have en negativ effekt, hvis man venter til dag 3 og 4 med at åbne for mælkeanlægget.

”Generelt er det inden for de første fem dage, at langt de fleste grise dør blandt andet på grund af sult. Naturligvis skal grisene sikres råmælk i starten, og der viser vores forsøg, at grisene går til soen først for at ernære sig og derefter supplerer op med koppen. Hvis man først starter mælken op på dage 3 og 4 eller senere, så har man et problem, der ikke kan løses,” siger Kristian Juul Volshøj.

M3A8237

DanMilk Supreme mælk er topscorer i italiensk forsøg

Et forsøg gennemført i Italien foretaget af University of Bologna viser, at det betyder noget for pattegriseoverlevelsen, hvilken mælkeerstatning og hvilket mælkeanlæg, man benytter til sine pattegrise.

I forsøget blev AB Neos højkvalitetsmælkepulver testet mod et hollandsk mælkepulver tilsat blodplasma, samt en kontrolgruppe (ingen mælkepulver).

Resultaterne fra forsøget viste, at DanMilk Supreme via Pump’n’Grow forbedrer overlevelsen med lige knap en gris per kuld, svarende til over to grise per årsso. Selv med manuel tildeling af mælkeerstatningen viste det stadig en betydelig effekt i forhold til ingen mælk eller den hollandske mælkeerstatning, tildelt manuelt.

”Resultatet er egentlig ikke ny viden, fordi vi længe har vidst, baseret på besætningserfaring i stalden, at både DanMilk Supreme og Pump’n’Grow har en positiv effekt i farestalden. Nu har vi et eksternt forsøg, foretaget under kontrollerede forhold, der cementerer de erfaringer, vi allerede har gjort os og understreger, hvordan man kan sikre en høj overlevelse tidligt i grisens liv,” siger Kristian Juul Volshøj.

17Svimartinravn6
Martin Ravn - smågriseproducent med 800 årssøer

”Jeg har omtrent et overskud på 5 kr. per. smågris. Salgsvægten er blevet højere, så det opvejer for udgiften til mælkeanlægget. Derudover har jeg flyttet søernes egenfravænning fra omkring 12 grise til at være mellem 13,8 og 14.”

(Red. I uge 46 2020 var smågrisenoteringen beregnet på basis 393 kr. og et vægt tillæg (30-35 kg) på 5,66,-/kg og en slagtesvin-notering på 9.80,-. Kilde: Svindeproduktion.dk)

God mælkeerstatning giver sundhedsfremmende bakterier i tarmen

University of Bologna undersøgte ligeledes i deres forsøg forekomsten af sundhedsfremmende bakterier i tarmen på pattegrisene efter 19 dage med og uden supplerende mælk.

I grupperne, som blev fodret med DanMilk Supreme, blev der fundet et signifikant højere niveau af Alpha Diversitet (refererer til forekomsten af sundhedsfremmende bakterier i tarmen).

”Det er jo et spændende fund, fordi det bekræfter vores viden om, at sundhedsfremmende råvarer af høj kvalitet i mælkeerstatning til pattegrise gavner grisens tarmflora. Det er en af sidegevinsterne sammen med øget fravænningsvægt ved brug af mælkeanlæg og kvalitetsmælkeerstatning,” siger Kristian Juul Volshøj.

Danmilk Supreme Lille Gris

Vælg efter kvalitet

I AB Neo er mælkepulver ikke bare mælkepulver. Det er et nøje sammensat produkt af gode råvarer. Pattegrise er fra naturens side skabt til at fordøje mælk af meget højt protein- og fedtindhold, så når man vælger mælkeerstatning, er det vigtigt at, pattegrisen suppleres med protein og energi fra kilder, der er let fordøjelige for en umoden gris. Soens mælk er altid det mest optimale til umodne grise, men en mælkeerstatning af høj kvalitet agerer det bedste supplement.

”Vi ved hvor lidt, der skal til for at sætte sundheden hos dine pattegrise over styr. Derfor er det vigtigt for os, at vores produkter indeholder de bedste råvarer, der giver den nyfødte pattegris de bedste betingelser at komme godt fra start på,” fortæller Vivi Randrup Kristensen, kvalitetschef i AB Neo og fortsætter:

”Vi kvalitetstjekker alle råvarer, der bruges i vores blandinger. Råvarernes ingrediensprofil tjekkes blandt andet for fedt- og proteinværdi. Det gøres for at kontrollere, at værdierne ikke er for høje eller lave og i værste fald kan påvirke griseproduktionen negativt.”

Det handler først og fremmest om fodersikkerheden i stalden for kvalitetschef Vivi Randrup Kristensen. Som kunde må man ikke være i tvivl om, at alle produkter under AB Neos navn er af den højeste kvalitet.

”Du kan altså med ro i maven bruge produkterne i din produktion.” understreger Vivi

Team 2
Thomas Rahbek - smågriseproducent med 1000 årssøer

”Vi skønner, at vi med Pump’n’Grow ser forbedret effektivitet i niveauet med cirka 10% og en forbedret økonomisk gevinst på cirka 5%, på den direkte merproduktion. Efterhånden som medarbejderne bliver tunet længere ind på fravænning, lavere dødelighed i klimastalden, ensartet fravænningsgrise osv. er systemets betalingsevne en rigtig god forretning.”

Har du spørgsmål til den specifikke artikel?

Vi vil meget gerne uddybe nærmere

Udfyld formularen og vi kontakter dig.

Artiklen er slut

Gå tilbage til arkivet

Tryk ENTER for at søge eller ESC for at lukke