scroll

Smågriseproducent har fundet den rette kombination til sit opblødte foder

Smågriseproducent Klaus Noe har haft udfordringer med sit opblødte foder til smågrisene, hvor grisene blev mætte i vand, og foderet blev liggende i bunden af fodertruget. Det hjalp at skifte koncentrat, så foderet nu giver grisene næring og sundere maver. Den positive konsekvens er, at medicinsk zink næsten er udfaset i produktionen.

Edvard, Ansvaret For Smågrisestalden
Edvard - ansvar for smågrisestalden

Fodring af grisene

Noe Agro ved Lemvig har drevet smågriseproduktion siden 1993, hvor ejer Klaus Noe, siden 2013, har haft 1800 årssøer i produktion. Alle smågrise afsættes til samme modtager gennem en fast aftale.

Smågriseproduktionen er i høj grad drevet med et mål om at sikre grisenes sundhed og optimere på grisenes vægt ved afsætning. En af metoderne for at nå målet har været at tildele vådfoder til smågrisene efter fravænning, men det har været udfordrende at finde et koncentrat, der kunne iblandes foderet, som ikke bundfælder, men forbliver en homogen blanding.

”Jeg har haft en udfordring med, at mine fravænnede grise blev mætte af vand, før de nåede til foderet, fordi det sank til bunden. Når vi udfodrer med vådfoder, er det vigtigt, at det er en homogen masse, grisene får, så de optager alt næring, der skal arbejde nede i maven,” siger Klaus Noe og fortsætter:

”Det har været en udfordring at få dem godt i gang med vådfoder, da det lynhurtigt bliver surt og gammelt, så vi har arbejdet meget på at effektivisere vores dosering af vådfoder.”

Grisene bliver vådfodret gennem foderanlæg, og fodret manuelt med tørfoder på fodervogn to gange om dagen som et ekstra supplement, så grisene kan vælge mellem tør- og vådfoder.

Koncentrat fra specialfodervirksomhed blev redningen

Efter noget søgen blev Klaus Noe introduceret til AB Neos NeoMix 30, der er et koncentrat, som iblandes foderet ved hjemmeblanding. Koncentratet har den virkning, Klaus Noe har ledt efter. Det suger hurtigt væske og danner en homogen grød, der sikrer et højt foderoptag hos grisene.

”Målet med at udfordre med vådfoder er at skabe mere trivsel hos grisene. Og de egenskaber viser koncentratet at bidrage med. Maverne bliver gode på grisene, og man kan se, at der ikke går noget foder til spilde i iblandingen, fordi koncentratet så hurtigt bliver homogent i vandet,” fortæller Klaus Noe.

Smågrisene ved Noe Agro fravænnes i gennemsnit, når de er 28 dage gamle, og gennemsnitsvægten ligger på 6,1 kg I smågrisestalden bliver der tilsat ekstra mælk de første fem dage efter fravænning, hvor der fortsættes lidt længere med de mindste grise for at målrette overgangen bedst muligt.

Neomix 30 Produkt Fra AB Neo
NeoMix koncentrat
Jørn Madsen
Jørn Madsen, Senior Technical Manager, AB Neo Denmark

Koncentrat med gode råvarer og høj kvalitet

AB Neo rådgiver gennem sit smågrisekoncept, Primary Diets, smågriseproducenter i virksomhedens kvalitetsprodukter og sparrer med kunderne om den bedste måde at få de bedste resultater på. Ligeledes har AB Neo en stærk udviklingsafdeling, der udvikler specialfoderløsninger, kvalitetssikrer og tester det under lokale produktionsforhold.

”Netop dagen for fravænning er den længste dag i grisens liv, og det er enormt energikrævende for grisen. Ved fravænning er det vigtigt at opretholde et højt foder- og energioptag hos grisen, så den opretholder en effektiv produktion igennem fravænningsperioden,” siger Senior Technical Manager i AB Neo, Jørn Madsen og fortsætter:

”Når vi udvikler og kvalitetstester vores koncentrater og fuldfoderblandinger, er vi målbevidste omkring, at produktet har en god evne til at forblive en homogenmasse, når det opløses i vand. Når fodermassen forbliver homogen i mavetarmsystemet, kan grisen også bedre optage den næring, den bliver fodret med mere effektivt.”

Konsekvens er mindre brug af zink

Den udfordrende fravænningsperiode sætter grisenes sundhed på prøve, fordi de både kommer til et nyt miljø, samt bliver blandet med andre grise, de ikke tidligere har været vant til. Diarré har næsten altid været symptom på den stress, grisene oplever. Her har tildeling af zink kunnet bidrage til at holde diarreen nede hos grisene, men fra juni 2022 skal medicinsk zink være udfaset.

Hos Noe Agro har en positiv bivirkning af grisenes høje optag af vådfoderet bidraget til at sænke zinkforbruget i smågrisestalden.

”Vi arbejder jo altid efter at holde en høj trivsel i farestalden og fravænningsstalden. Fordi grisene har nemmere ved at optage fuldfoder baseret på NeoMix 30, har vi yderligere sænket vores forbrug af zink betragteligt. Nu bruger vi kun en lille smule zink i starten. Men vi kan se, at maverne er blevet bedre på grisene, og de har mere energi til at vækste, så det lave zinkforbrug er bare en ekstra gode,” siger Klaus Noe.

Klaus Noe har en pattegrisedødelighed på 2 procent i smågrisestalden.

FAKTABOKS

  • 10 medarbejder – Edvard, har ansvaret for smågrisene.
  • 1800 årssøer
  • Producerer 67.000 30 kg grise
  • Driver 650 hektar jord, hvor der dyrkes foder til grise
  • Har to ejendomme – en hvor søerne går, og en hvor grisene fra 7 kg til afsætning går
  • Grisene fravænnes cirka efter 28 dage, når der er 6,1 kg i gennemsnit
  • Vådfodrer med hjemmeblandet foder iblandet koncentratet NeoMix 30
  • Har en pattegrisedødelighed på 2 procent i smågrisestalden

Produktlinje - Noe Agro

Nedenfor kan du læse mere om NeoMix 30 som Noe Agro har stor success med at bruge.

Har du spørgsmål til den specifikke case?

Vi vil meget gerne uddybe nærmere

Udfyld formularen og vi kontakter dig.

Tryk ENTER for at søge eller ESC for at lukke